Rodbehandling

Hvordan laves en rodbehandling?

En rodbehandling kan udføres fuldkommen smertefrit. Patienten modtager lokalbedøvelse, hvorefter tandens nerve fjernes, og rodkanalerne renses og rengøres.

Behandlingen afsluttes med en rodfyldning af rodkanalerne, hvor der benyttes et særligt, biokompatibelt fyldningsmateriale. Efterfølgende vil der ofte være behov for, at den behandlede tand beskyttes af en krone, da rodbehandlede tænder kan være skrøbelige.

Hvorfor har man brug for en rodbehandling?

En rodbehandling er nødvendig, hvis der er opstået betændelse i tandnerven eller vævet omkring nerven i tandens nervekammer. Dette fører til smerter og evt. betændelse i knoglen ved rodspidsen samt hævelse omkring tanden. I langt de fleste tilfælde er årsagen til denne slags betændelse et dybt hul i tanden, men en gang imellem skyldes det også en knækket tand fra slag eller anden beskadigelse, som også kan føre til sådan en betændelsestilstand.

Hvad sker der efter behandlingen?

Det er normalt at opleve lette, forbigående smerter og/eller ømhed efter en rodbehandling. Fortsætter smerterne eller tiltager de med hævelse omkring den rodbehandlede tand, skal du kontakte tandlægen.

Her ses først den smertefulde tand som skal behandles. Der bores et hul ned i tanden for at komme ned til rodkanalen. Med en tynd rodfil fjernes tandens nerve samt de inficerede bakterier. Til sidst fyldes hullet op med et biokompatibelt rodfyldningsmateriale.